Miten työmaakamera asennetaan?

Miten työmaakamera asennetaan?

Raksakameran asennuskuvakollaasi

Päivämäärä: 13.12.2022, julkaistu alunperin Rakennusfakta-palvelussa uutiskirjeenä.

Asiakkaamme asentavat useimmiten työmaakameransa itse. Mitä kaikkea asennuksessa on hyvä huomioida?

Työmaakamerat eroavat valvontakameroista monella tapaa, mutta tärkein ero löytyy käyttötarkoituksesta. Työmaakamera hankitaan yleensä projektinhallinnan työkaluksi. Lisäksi sitä käytetään markkinoinnissa ja tiedottamisessa.

Tämä ohjaa vahvasti sitä mihin kamera asennetaan, sillä kameran ottamassa kuvassa halutaan nähdä mahdollisimman suuri osa työmaasta. Usein paikka löytyy työmaan reunalta, joskus naapurikiinteistöstä. Mitä korkeammalle kameran asentaa, sen esteettömämpi on näkymä.

Monella on myös ajatuksena tehdä kuvamateriaalista timelapse-video. Tällöin kannattaa miettiä lisäksi, mistä suunnasta työn etenemisen näkee parhaiten.

Hyvä asennuspaikka

Raksakemera Hansaaren voimalan piipussa

Parhaimpia asennuspaikkoja ovat naapurikiinteistöjen katot. Jos tällainen löytyy sopivalta etäisyydeltä ja suunnalta, sovitaan kiinteistön edustajan kanssa, saako kameran asentaa kiinteistön tiloihin. Lisäksi kannattaa laatia sopimus, johon kirjataan kamerapaikan käytön ehdot. Yleensä vaivattomin ratkaisu on asentaa kamera työmaatoimiston katolle, jos näkymä sieltä työmaalle sattuu olemaan sopiva. Muita usein käytettyjä asennuspaikkoja ovat valomastot ja nosturit.

Kuten kaikessa valokuvaamisessa myös työmaakameran asennuksessa on hyvä huomioida vastavalon vaikutus ja välttää kameran suuntaamista suoraan etelään.

Useimmat työmaakamerat tarvitsevat verkkovirtaa toimiakseen. Aurinkoenergialla toimivia kameroitakin on markkinoilla saatavilla, mutta nämä eivät saa riittävästi virtaa toimiakseen Suomen oloissa.

Virransaanti on siis hyvä selvittää jo asennuspaikkaa valittaessa. Esimerkiksi kiinteistön katolle sähkön saa usein vedettyä ylimmistä kerroksista käsin valmiita reittejä pitkin, mikäli katolla ei ole virransyöttöä valmiina.

Mitä saan kuvata?

Jos kuvissa näkyy työntekijöitä, on kuvaamisesta ja sen syistä tärkeää tiedottaa koko työmaan henkilökuntaa. Lisäksi oma tietosuojaseloste tulee päivittää kuntoon. Yksityisalueita ei saa näkyä kuvissa ilman asianosaisten lupaa.

Yksityisalueet voidaan rajata pois esimerkiksi digitaalisella zoomilla tai kuva-alueen sumennuksella, mikäli kameralaite tukee tällaisia työkaluja. Muussa tapauksessa yksityisalueet tulee rajata pois jo kameran suuntauksessa.

  • Raksakameran asiakaspalvelu auttaa sinua päivittämään tietosuojaselosteesi. Sopimus henkilötietojen käsittelystä sisältyy suoraan toimitusehtoihimme. Enlapser-kameroisssa on sumennustoiminto, jolla yksityinen alue voidaan sumentaa jo kameralaitteessa. Sumentamaton kuva ei lähde koskaan kamerasta ulos, eikä kameraa tarvitse uudelleensuunnata, vaikka kuvassa näkyisikin yksityisiä alueita.

Kameran käyttöönotto, kiinnittäminen ja suuntaaminen

Raksakamera asennettuna vaakatolppaan

Usein työmaakamera vaatii jonkinlaisen konfiguroinnin ennen käyttöönottoa, esimerkiksi laitteen rekisteröinnin ohjelmistolle, langattoman verkon määrittelyn tai SIM- ja muistikortin asennuksen. Käyttöönoton vaativuus vaihtelee paljon, se voi olla hyvinkin suoraviivaista tai sitten vaatia perehtymistä toimittajan erityisiin ratkaisuihin. Ennen työmaakameran hankintaa kannattaa tarkistaa, mitä käyttöönotosta kerrotaan toimittajan sivuilla.

Työmaakameran mukana tulee usein jonkinlainen jalka, jolla kamera kiinnitetään ja jonka avulla kamera voidaan suunnata. Jalka kiinnitetään seinään, tolppaan tai telineeseen ja tarkempi suuntaus tapahtuu jalassa olevan kiristettävän nivelen avulla.

Työmaakamera suunnataan katsomalla kuvaa joko tietokoneelta tai puhelimelta samalla kun kameran kuvakulmaa säädetään kameran jalan nivelestä. Kun suuntaus on tehty, nivel kiristetään.

  • Raksakameran Enlapser-kamerat toimitetaan aina käyttövalmiina eivätkä ne vaadi konfigurointia; päivittyvät kuvat näkyvät läppärin tai kännykän nettiselaimessa, kun kytkee kameran pistorasiaan ja klikkaa sähköpostin kirjautumislinkkiä.
  • Enlapser-kamerat käyttävät standardia valvontakameran ulkokoteloa, jossa on helposti liikuteltava jalka. Jalassa on neljä reikää kiinnitystä varten. Tolppa-asennuksissa kameran saa helposti kiinni putkenkiristimillä.

Kuvat talteen ja hyötykäyttöön

Kuvatoistin Raksakameran palvelussa

Työmaakameroilla on erilaisia ratkaisuja kuvien tallennukseen. Jotkut ottavat kuvia erilliselle tallentimelle tai muistikortille kameran sisällä. Jotkut lähettävät kuvat FTP-palveluun tai pilvipalveluun. Helpoin näistä on pilvipalvelu, jolla kuvat saa helposti jaettua, eikä tallennustilasta tarvitse itse huolehtia. Pilvipalvelussa kuvia voi myös seurata reaaliaikaisesti, mikä on hyödyllistä myös silloin, kun kameraa käytetään pelkästään timelapse-kuvaukseen. Monet pilvipalvelut mahdollistavat myös reaaliaikaisen kuvan upottamisen nettisivuille.

  • Raksakameran pilvipalvelussa voit kutsua kollegat palveluun helposti pelkän sähköpostiosoitteen avulla. Pääkäyttäjä lähettää kutsut ja hallinnoi käyttöoikeuksia. Raksakameran pilvipalvelussa sinulla on kuvillesi rajattomasti tallennustilaa.
  • Raksakameran pilvipalvelussa on monia kuvanmuokkaustoimintoja, joilla palvelussa näytettävä reaaliaikainen kuva voidaan muotoilla eri käyttötarkoituksiin sopivaksi.
  • Raksakameran pilvipalvelussa on monipuoliset julkaisumahdollisuudet, joilla varmistat, että saat kuvasi esiin oikealla tavalla.
  • Raksakameran ammattimainen asiakaspalvelu varmistaa, että kameran ja palvelun käyttöönotto sujuu hyvin ja saat kaiken irti palvelusta.

Raksakameran asennuspalvelut

Vieläkö jäi avoimia kysymyksiä asennuksesta? Haluaisitko tietää lisää esimerkiksi asennusluvista tai henkilötietojen käsittelystä? Myyntimme käy mielellään läpi projektiisi liittyviä yksityiskohtia ja suunnittelee asennusta kanssasi yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Asennuksen voi myös tilata meiltä Avaimet käteen -palveluna, jolloin hoidamme sen puolestasi alusta loppuun.