Helsingin kaupunki ja Raksakamera yhteistyössä jo 15 vuotta

Tiivis yhteistyö

Raksakameran yhteistyö Helsingin kaupungin Kaupunginkanslian kanssa on sujunut hyvin ja yhdessä Raksakameran kanssa olemme päässeet jakamaan kaupungin kehittämistä uniikilla tavalla. Asukkaat ovat pääseet seuraaman alueiden kehittymistä reaaliajassa ja olemme tehneet upeita timelapse-videoita, joissa näemme miten alueet ovat kehittyneet nyt jo 15 vuoden aikana. Harvalla kaupungilla on vastaavaa materiaalia näin pitkältä ajalta.

- Petri Hoppula / Projekti-insinööri, Helsingin kaupunginkanslia, Aluerakentaminen

Kipinä Musiikkitalon työmaan web-kamerasta

Idea Raksakameralle syntyi, kun IT-talo Nemesol Oy (nykyisin Raksakameraa pyörittävä Enlapser Oy) sai tehtäväkseen toteuttaa Musiikkitalon työmaan nettisivut. Musiikkitalon työmaalle oli hankittu myös web-kamera, joka oli asennettu kuvaamaan työmaata Kiasman ikkunasta. Musiikkitalo sai web-kameran kuvan sivuille, mutta kuvamateriaali ei jäänyt talteen. Nemesolin tehtäväksi annettiin taltioida kuva ja saada kuvahistoria yleisölle esille.

Musiikkitalon työmaa 16.5.2009 Musiikkitalon web-kameran kuvaa, 16.5.2009

Helsingin kaupunki kiinnostui palvelusta

Kun sekä Musiikkitalon työmaaorganisaatio että Helsingin kaupunki oli saanut Musiikkitalon kuvamateriaalista paljon irti ja kävijöitä kiinnosti työmaan seuraaminen, heräsi kiinnostus myös aluekehittämisen puolella. Nemesol sai toimeksiannon ja ensimmäiset varsinaiset Raksakamerat asennettiin Jätkäsaareen ja Kalasatamaan. Silloiset kameralaitteet hankittiin kaupungin kanssa yhteistyössä valvontakamerayrityksen kautta, mutta IoT-ratkaisu, jolla kuvat siirrettiin palvelimille, kehitettiin tätä varten Nemesolissa.

Uutta Helsinkiä ja kilpailutus

Vuonna 2015 kamerapalvelua laajennettiin entisestään, kun kaupunki järjesti web-kameroista kilpailutuksen, jonka Nemesol Oy voitti Raksakamera-palvelullaan. Kamerat asennettiin Kalasataman ja Jätkäsaaren lisäksi Kruunuvuoreen ja Pasilaan. Jätkäsaaren kehittyessä alueella kuvasi parhaimmillaan kaksi kameraa. Kruunuvuoren rakentamisen päätyttyä kamera siirrettiin kuvaamaan myös Kruunuvuorenrantaa. Julkiset toistimet tuotiin esiin kaupungin Uuttaa Helsinkiä - aluekehittämissivustolla ja sitä kautta yleisö pääsi seuramaan kehitystä reaaliaikaisesti ja selailemaan arkistoja.

Raksakamera kehittyy

Raksakameran palvelu ja tekniikka kehittyi nopeasti ja muutaman vuoden päästä ensimmäiset itsenäiset Enlapser-kamerat kehitettiin ja otettiin käyttöön myös kaupungin kohteissa. Enlapser 4K korkearesoluutioinen panoraamakamera sopi erittäin hyvin laajoja alueita kuvaamaan. Myöhemmin kaikki kaupungin kamerat päivitettiin seuraavan sukupolven Enlapser 5K-kameroihin.

Raksakemera Hansaaren voimalan piipussa Salmisaari ja Jätkäsaari elokuulta 2008, kuvattu Enlapser 4K -kameralla

Seuraa päivittyvää kuvaa julkisista kameroista

Timelapse-videot

Julkaistu 2023-01-17